fredag 28. september 2007

Ragnars reisehaandbok

Til glede for nye lesere, vil jeg inkludere deler av Ragnar's populaere reisehaandbok for lavbudsjettreisende. (Og andre interesserte som drar til andre steder enn Playa del Ingles)

Hotell

Definisjon : Sted man betaler for aa sove. Maa ikke forveksles med bordell, der an betaler for helt andre ting. Kan vaere hva som helst, fra en seng paa soverommet til et ektepar, til et stort kompleks med rom i alle mulige prisklasser og stoerrelser. Og ikke minst, kvalitet.

Hvordan finne et godt og billig hotell :

Hvis hotellet er drevet av en familie, og denne bor i foerste etasje, er hotellet bra.
Hvis hotellet ligger utenfor sentrum, og har et staalgitter foran doeren, er det sikkert, bra og ligger i et omraade du helst ikke boer gaa ute i om natten.
Hvis hotellet ligger i sentrum og er billig, er det enten religioest, eller raeva daarlig. Eller saa har det saa mye stoey rundt seg at det er praktisk talt umulig aa sove.
Er det nytt, og billig, er det bra. Nye hoteller forsoeker aa faa kunder, og trenger ikke daarlig rykte.

Restaurant

Definisjon : Sted man betaler for naeringsmidler tilberedt for aa vaere varmere enn omgivelsene. Dette gjelder ikke alltid i varme stroek.

Hvordan se paa en restaurant at den er trygg :
(Dette avhenger at du spiser samtidig med lokalbefolkningen.)

Er den ny, med lite folk, kan den godt vaere trygg. De ersom tilsvarende hoteller, avhengige av gode tilbakemeldinger, og vil gjoere sitt ytterste for at du skal vaere fornoeyd.
Er den gammel, men stinn av lokale folk, er de trygg. Hvis det er tydeligvis den mindre bemidlede delen av lokalbefolkingen, trenger det kanskje ikke bety at maten er en gourmet verdig...
Er den gammel, og nesten tom, men de som er der, er lokale og synlig bemidlede, er den trygg.
Ligger den i naerheten av en busstasjon/togstasjon eller annet, spiller det nesten ikke noen rolle hvor full eller fin den er. Skygg unna. De som kommer hit og spiser, er paa vei bort, og restauranten faar dermed ikke skylden om de driter i vinkel i tre uker etterpaa.
Er den full av utlendinger, er maten raeva, og svindyr. Men du faar sikkert all mulig vestlig mat der. I tillegg heter den sikkert noe tillitsvekkende som "Backpackers home" eller noe slikt.


Offentlig transport

Definisjon : Alt som frakter deg fra A til B. Av og til maa du bevege deg selv deler av veien, da transportmiddelet ikke har heste eller manne-krefter nok til aa dra deg opp bakker. Det er ikke alltid at du havner i B heller, alt etter hva sjaafoeren oensker.

Typer :

Buss : Alt som kan frakte mer enn en taxi, og som gaar paa minst tre hjul. Motorkraft er ikke alltid paakrevd, og heller ikke alltid tilstede. Frakter alt fra 1-10 personer per kvadratmeter gulvflate. Kjoerer alltid over fartsgrensen, og har normalt saa lite hestekrefter at den maa kjoere i maks hastighet i nedoverbakkene for aa klare oppoverbakkene. Seter, om de finnes, bestaar av alt fra planker lagt oppaa noen T-jern, til polstrede seter som kan legges bakover.

Taxi : fremkomstmiddel som kan ta alt fra 1 til 10 personer. Stoerrelsen paa kjoeretoeyet er ikke noedvendigvis indikator paa antallet passasjerer den tar. Finnes i alle former fra sykkel til stasjonsvogner der de bakerste passasjerene sitter paa hjulbroennene bak. Private taxier er taxier som du kan bestille til aa ta deg fra A til B. Hvorvidt du kommer til B, er avhengig av :

1) Hvor mye du betaler.
2) Hvor mye hotellene betaler for at sjaafoeren skal ta deg med til dem.
3) Hvorvidt sjaafoeren vet hvor du skal, eller haaper paa at du skal fortelle ham/henne veien. Om du i saa tilfelle ikke sier noe, vil de fortsette aa kjoere til du sier stopp, eller taxien gaar tom for drivstoff. Dette kan godt gi deg en uforberedt tur til et annet land, om du sovner... Dette vil selvsagt ogsaa bety at du maa betale ekstra fordi du ikke fortalte hvor du skulle. MYE ekstra.


Ryggsekk

Definisjon : Innretning som gjoer at du faar tatt med deg alt du trenger paa reisen, i et hendig format paa ryggen. Boer ikke pakkes med alt du har hjemme, da den da lett kan paafoere baereren ryggskader, kneskader, og regninger fra butikkeiere etter at du har peivet ned halve krystallhyllen deres.

Hva en boer ta med :

Toalettpapir. Dette er essesielt. I enkelte land i verden er dette like verdifullt som gull, og bare de dyreste hotellene har denne luksusen paa rommet. I tillegg finnes det i saa mange forskjellige kvaliteter at det kan vaere greit aa ta med eget. Kvalitetene kan grovt inndeles i foelgende :

1) "Prinsessen paa erten" : Dette papiret er saa mykt og florlett at en nesten ikke merker at den har det paa haanden. Naar en toerker seg bak, foeles det nesten som aa toerke seg med fingrene. Desverre er det ogsaa saapass svakt at det kan hende du tar frem haanden etter et toerk og oppdager at det har revnet, og at du faktisk har toerket deg bak med fingrene. En interessant opplevelse, en kanskje ikke spesielt hygienisk.

2) "Norsk fjellheim" : Dette er den kvaliteten vi er vant med i Norge, og som en finner bak annenhver busk i den norske fjellheimen. Derav navnet.

3) "John Wayne" : Dette papiret har kvalitet som minner om bakepapir. Om det ikke er perforert, aa en bruke kniv eller saks for aa faa av en meter. Laget av en glassfiberkjerne overtrukket med teflon. Bakgrunnen for navnet er todelt : a) "Its rough and its tough, and it doesn't take no shit from nobody!", og b) Etter aa ha sittet til soloppgang og brukt 3 km av papiret for aa bli ren bak, er du saa saar at du gaar hjulbeint i to dager etterpaa.


Haandkle : Dette er det nest mest dyrebare i verden, og er heller ikke alltid tilgjengelig. Og om det er tilgjengelig, er det av typen som drypper vann naar du har toerket venstre haand. Er derfor praktisk talt ubrukelig.

Saape : Med mindre du liker aa bruke saape som de siste 129 besoekende paa hotellet har brukt, saa ta med egen. Det koster saa lite uansett.

Talkum : Enkelte steder spiller det ikke rolle hvor mange ganger du dusjer, du er fremdeles klam over hele kroppen. For aa unngaa "mistenkelig kloee" paa forskjellige intime steder, hjelper talkum fantastisk. Ogsaa anbefalt dersom du ikke har tilgang til vann aa vaske deg i. Talkum holder deg toerr under armene ogsaa, saa du slipper aa dufte "Eau de Hest".


Nuvel. Naa gaar snart tiden min ut her paa cafeen, saa jeg faar heller avslutte i morgen.

Til da : Le vel!

Ragnar
A.k.a. Onkel Reisende Mac
With a license to chill

Ingen kommentarer: